Ce sunt legile albastre?

Ce sunt legile albastre?

Ai auzit vreodată de o „lege albastră”? Termenul a fost folosit pentru prima dată în 1755. Este legislația care interzice sau restricționează anumite activități pentru a susține standardele religioase. În cazuri rare, legile albastre afectează activitățile în alte zile decât duminica, dar cea mai obișnuită utilizare se referă la duminică, caz în care sunt cunoscute și sub denumirea de „legile duminicale”.

Puritanii au fost probabil primii care au aplicat legile duminicale pe continentul nord-american, interzicând multe activități comerciale și recreative în zilele de duminică din anii 1600.

America colonială a observat duminica ca zi de odihnă și în secolul al XVIII-lea și a stabilit legi care guvernează respectarea ei. Aceste legi au fost preluate odată cu formarea noii țări. În termen de 12 ani de la încadrarea constituției, multe state aveau în vigoare legi duminicale care interziceau munca, călătoria și vânzarea de bunuri în acea zi. În curând au fost adăugate legi pentru a interzice vânzarea băuturilor alcoolice duminica.

Deși ne-ar putea fi greu să ne imaginăm, în multe părți ale Statelor Unite în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, oamenii au fost arestați în mod regulat pentru încălcarea „Sabatului”. Acest lucru a venit de obicei ca urmare a desfășurării activităților de duminică. Acești „criminali” au fost adesea amendați sau obligați să execute o pedeapsă cu închisoarea. S-au format societăți creștine bine intenționate pentru a ajuta la aplicarea acestor legi.


Dar legile albastre astăzi?


De atunci, pe măsură ce cultura noastră a devenit mai laică, legile duminicale au pierdut popularitate și s-au confruntat cu opoziție, iar sute de legi duminicale din diferite state au fost abrogate, totuși multe dintre ele există încă. Adesea, atunci când sunt contestate, sunt susținute ca fiind constituționale, deoarece există un scop presupus laic, precum și religios, în spatele lor.

Deci, ce este în neregulă cu legile duminicale? În primul rând, nu există niciun sprijin pentru închinarea duminicală în nicio parte a Bibliei. În schimb, Scriptura este clară că a șaptea zi este Sabatul, nu duminica sau orice altă zi.

În plus, având în vedere societatea noastră diversă și mulțimea noastră de cetățeni care nu se închină duminica, în multe privințe legile duminicale încalcă acum conștiința și călcă libertatea religioasă garantată de constituția noastră. Permiterea acestor legi să persiste creează un precedent periculos prin modificarea diviziunii esențiale dintre biserică și stat.

Din cartea biblică a Apocalipsei știm că, în cele din urmă, milioane de oameni vor primi „semnul fiarei” care distruge sufletul din cauza legilor care implică închinare forțată și un sabat fals. Aceste legi vor deveni din ce în ce mai convingătoare și violente și vor încerca să le răpească oamenilor conștiința. Cei care rezistă vor fi în cele din urmă amenințați cu moartea (vezi Apocalipsa 13:15).

Potrivit Apocalipsa 12:17, cei care rămân fideli Creatorului vor „păzi poruncile lui Dumnezeu” și aceasta include a patra poruncă, care evidențiază importanța celei de-a șaptea zile. Acești credincioși îl vor onora pe Dumnezeu păstrându-i sfântul adevărat Sabat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *